Skörhet och skönhet

Det här handlar om att våga, och om att knyta samman. Att förbinda, i flera betydelser, som i att laga, hela, eller sammanknyta. Även ordet laga kan ha flera betydelser, som i att reparera något trasigt eller som i att sammanföra separata enheter. Att skapa? Att skapa kontakt, skapa förbindelse. Kanske behöver det inte spela någon roll om det handlar om att laga förbindelse med sig själv, med något annat, någon annan eller andra eller med någon eventuell högre makt, för själva lagandet, sammanförandet, skapandet är detsamma. Individ eller kollektiv, inre eller yttre, ateist eller troende, behöver inte spela någon större roll. Kräver inte sådana val eller ställningstaganden.

 

I dagarna klimatmötet i Polen, ställningstaganden som blivit än tydligare och debatter som intensifierats än mer. Greta Thunbergs framträdanden. Det är något vackert i att det är just hon som nu blir en slags ledare. Att det är skörheten och sårbarheten som får visa väg, den skörhet som kan finna styrkan att säga att kejsaren är naken och få andra att lyssna. Tänk att få vara med och se detta hända.

 

Fjärilar, kallas de visst ibland, de stark-sköra. Och jag tänker att det stark-sköra behövs. För att laga och knyta samman. Därför att det att ta ansvar för den gemensamma livsmiljön i så hög grad handlar om att ta ansvar för det sköra, för att själva livet är skört, och att ge det tid och värdesätta det. Att uppleva intensivt och samtidigt flyga som fjärilen.

 

Jag tänker att den värld där det sköra inte kan vara eller orkar leva, är i förlängningen en värld där inget annat kan leva heller. Den världen håller vi bokstavligt talat på att elda upp. För det är just skörheten som har den där inneboende styrkan, till att kunna vara kitt emellan det som ska lagas, det som kan sammanföras.

2 reaktioner till “Skörhet och skönhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s