Civil olydnad och postmodernism

Civil olydnad har kommit upp som ett samtalsämne i veckan. Är det ok att klimatstrejka från skolan, som Greta Thunberg och alla de andra tonåringar som gjort henne till ledare för en generationsrevolt? Ja, där helgar ändamålet medlen. Är det ok att trakassera minkfarmare och köttbönder för att en själv valt andra konsumtionsvanor? Nej. Det finns olika argument kring varför, och min bedömning är bara min personliga bedömning. Andra kan tänka och värdera annorlunda.

Sen finns hur många exempel och gränsdragningsfall som helst, frågan om det ok att göra aktioner mot fisketrålare, kärnkraftverk, när, var och vad får man röka och vilka namn ska eller ska inte ut i media? Gränsdragningsfrågorna illustrerar hur samhällsmoralen är förhandlingsbar. Olika gruppers intressen stöts mot varandra och sedvana, lagstiftning, media, opinion, och vetenskap turas om att leda och följa.

På c-kursen i historia pratade vi om hur vetenskapen i nuläget är i väntan på det som kommer efter postmodernismen – väntan på något som ännu inte visat sig. Det som ibland hos någon av kursarna kunde komna till uttryck som någon slags trötthet ”måste man ta hänsyn till minoriteter och berätta ur nya perspektiv hela tiden?” emotsade jag med att ”den insikten kan inte göras ogjord, att tidigare historieskrivning berättat ur ett europeiskt och manligt perspektiv”. Och då blir också postmodernismens dilemma att några allmängiltiga sanningar inte finns. Vilket kanske också väcker oro och protester, skapar neokonservativa rörelser etc.

Är det den tredje vågens psykologi som kommer efter postmodernismen? Den tredje våg som brukar exemplifieras med mindfulness och medveten närvaro, som kanske är det närmaste gemensamhetsfaktorer som går att hitta idag?

En reaktion till “Civil olydnad och postmodernism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s