Scener ur hjärtat – sommarbok 6

Gångna årets kanske mest omtalade bok: familjen Ernman-Thunbergs ”Scener ur hjärtat” (2018). Familjen har skrivit tillsammans, resan och projektet är deras gemensamma, och det är oftast Malena Ernman som oftast för pennan. Texten är präglad av hennes patos. Själva formen är fri, berättelsen om familjens historia varvas med samhällsskildningar och statistik, samtal inom familjen kring bokinnehållet finns med, texter av Greta och maken Svante finns med.

Jag har fått uppfattningen att det finns många föreställningar i omlopp kring hur just den här familjen och dess medlemmar har hamnat i den position där de nu är, så jag passar på att beskriva situationen såsom jag uppfattat den. Malena Ernman beskriver själv tiden hon tävlade i melodifestivalen som avgörande. Att hon drevs av en önskan att bryta ramar, att överskrida de skarpa gränserna mellan fint och folkligt, opera och mello. Eurovisionjuryn valde att placera henne i botten, efter att hon i livesändningen valt att kritisera den ryska polisens tillslag mot Prideparaden som ägt rum samma dag. Även om placeringen var en besvikelse så hade önskan om att bryta ramar delvis lyckats: hon hade blivit kändis hemma i Sverige och hennes sommarföreställningar på Värmdö  lockade mängder av nya operabesökare. Men det traditionella operaetablissemanget kunde eller ville inte fånga upp alla dessa nya intresserade, hon uppfattade att hon fick jobba själv, utan att det fanns något intresse därifrån att möta upp. Barnen började må dåligt och alltstörre del av föräldrarnas fokus deponerades i nödvändigheten att administrera vård- och skolinsatser. Greta slutade äta, i vanmakt över att leva i ett samhälle där de nödvändiga förändringarna inte händer, där vuxenvärlden vet vad som måste göras men inte agerar. När Greta anmärkte på den då också mer eller mindre utbrända Malenas utlandsturnerande, och när Malena själv insåg att hon inte skulle bli tagen på allvar som klimatdebattör så länge motrepliken ”men du då, som flyger och sjunger överallt” fanns tillgänglig, landade det sammantaget i att hon slutade turnera och avslutade sin internationella operakarriär.

Jag minns en mingelfest, det kan ha varit 2014, jag drack bubbel och pratade med en frilansande operasångare som menade ungefär att ”Den där Malena Ernman kan man ju inte ta på allvar inom branschen.” Mitt svar blev ”Men hon kan köra sitt race. För hon har ingenting kvar att bevisa.” Följden blev en sur blick och att jag fick hitta nån annan att mingla vidare med. Branschen har sina sidor och den som bryter ramar riskerar – riskerade? – just att möta motstånd, avundsjuka och skepsis. Malena Ernman hade också en unik situation som hon valde att använda på ett unikt sätt: Den nyvunna mediaplattformen, med karriärframgångarna och det ovedersägliga yrkeskunnandet i ryggen, i kombination med kaoset hemma och allt vad det väckte av ett budskap som till sist inte lät sig kompromissas med.

Med sina egna liv som exempel skriver familjen samman den ekologiska och den mänskliga hållbarhetskrisen. Formuleringen ”utbrända människor på en utbränd planet”, har innebörden att alla de människor som går sönder i dagens system är en varningsklocka och säkerhetsventil, som bär på en berättelse om att strukturerna är ohållbara. I slutorden uppmanas till en ny folkbildningsrörelse, till nya former för både gemenskap och kunskapande, med tanken att vi inte skulle fortsätta behandla planeten och dess resurser på det sätt vi gör, om vi visste vad vi gjorde. ”Klimatkrisen är ett symptom bland många på en ohållbar värld. Ett akut symptom. Hållbarhetskrisen är samtidigt ett val. En möjlighet att ställa allt till rätta. Och däri ligger vårt hopp.”Scener ur hjärtat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s