Marianne Williamson och bortom dualismen

Jag blev tipsad om att kolla in Marianne Williamson, en av kandidaterna till att bli demokraternas presidentkandidat 2020. (Och sagt med reservationen att dels inte satt mig in i det övriga startfältet, dels (naturligtvis) utan att veta var just Marianne Williamson tar vägen eller hur den amerikanska valrörelsen kommer utveckla sig) – så uppfattar jag att det finns något starkt och hoppfullt i hennes exempel. Något hoppfullt i att hon är där hon är just nu och säger det hon säger. Därför att, det hon gör är att lyckas med konststycket att skriva ihop olika språk på ett sätt som gör dem till ett och samma: å ena sidan politikens språk, å andra sidan ett språk som kommer ur ett mänskligt-andligt sökande bortom det traditionellt religiösa. Hon gör det på ett sätt som gör språken till ett och samma och för ut budskapet på ett sätt som stärker upp dem båda, var och en för sig och som helhet.

Kanske finns i det exemplet en möjlig väg framåt. Att göra det hon gör kräver ärlighet, det kräver att ha på fötterna, och det kräver antagligen en hel del mod. Och hittills har det kanske inte varit möjligt. Men nu görs det. Som om vatten flutit under broar och tid mognat – och som om behov och önskan att kunna prata om och lösa saker bortom gängse dualistiska skyttegravar blivit tillräckligt stark.

Det är något med hennes sätt att föra fram sitt starka budskap, med kombinationen av patos och integritet. Och något notervärt i att det varken är socialistisk eller högerpopulistisk patos – för på de kanterna finns det ju redan –  utan något annat. För mig blir det något som kanske, kanske kan peka bortom dagens politiska skyttegravar. Och som känns spontant kompatibelt med min egen fråga, en fråga som finns underliggande i det jag gör oavsett om det är som musiker, akademiker eller inom politiken – frågan om och hur språken från livets olika scener ska kunna närma sig varandra.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s