C-distriktsstämma 2021

På gårdagens distriktsstämma för Centerpartiet, (distriktet VG västra, kranskommuner till Göteborg) anmälde jag mig som kandidat inför regionvalet 2022. Kommer hem och frågar mig själv vad har jag för ambitioner och vad tror jag mig kunna bidra med. Det första som dyker upp är att jag står stadigt i Centerpartiets ideologi – med klimat- och jämställdhetsfrågorna och de socialliberala värdena som grundstenar. Att centerns politik vill och förmår navigera i dualismen individ/kollektiv tänker jag också för egen del är en förutsättning för att kunna se själva den dualismen som en tankevurpa – jag tänker ju att den inte finns. Egentligen. Däremot är det avgörande viktigt att prata klarspråk om de komplexa knutarna i samhället. Klimatfrågan och den ohållbara konsumtionen. Ojämlikheten. Den psykiska ohälsan. Historiska trauman och räntedrivande skulder. Stuprörstänk och språkförbistring mellan branscher och samhällssektorer och ett ofta polariserat samtalsklimat, inte minst på sociala media. Det är också frågor som hänger samman med varandra. Att värna det öppna samhället är existentiellt och avgörande viktigt för att kunna möta det, och det är inte en defensiv uppgift. Det är en kreativ uppgift. Som handlar om att upprätta samtal, skapa och manifestera språk och förhållningssätt som kommunicerar hopp och tillit, som har kraften att upprätta och stärka människor. Ett språk och förhållningssätt som är både tydligt och transparent. Politiken kan vara något av det, samtidigt som det såklart är ett rent pragmatiskt jobb, och ofta ett roligt sådant. Vårt parti har så många kloka representanter, erfarna gräsrötter, drivna jämställdhetsförespråkare och kunniga klimatpolitiker – ett lag jag är glad att vara en del av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s