Årets uppsats!

Då har det blivit dags att presentera årets uppsatsprojekt, som i vår är en C-uppsats i konstvetenskap. Den handlar om herrnhutismen, samma väckelserörelse jag skrev om i C-uppsatsen i historia 2018. Denna gång med fokus på deras konst – symboliken som ryms i porträtt, kyrkokonst och dekorationer. Och som så ofta när en får tillfälle att gräva ned sig så öppnar detaljerna vidder mot all möjlig kunskap.

När jag skrev den förra C-uppsatsen kom jag på (eller tvingades till, nånstans på sluttampen när jag fortfarande satt med tusen lösa trådar), att jag måste avstå från att försöka tänka ut hur det hängde ihop, för att istället försöka föreställa mig hur det var. Det jag hittade då blev nyckeln till att sedan kunna reda ut, tänka klart och skriva färdigt resonemanget. Men jag kunde inte göra det i omvänd ordning.

Det är en metod som väl kan förklaras som eller vinklas till att bli olika saker på vetenskapsspråk; fenomenologi, hermeneutik… I vintras var jag också på en endagskurs i ledarskap som centerpartiet anordnade, där föreläsaren berättade om något som heter systemteori. Det går ut på att utforska de överlappande fälten mellan olika vetenskapsdiscipliner, och mellan vetenskapen och världen utanför: De gränsöverskridande zonerna mellan konst och humaniora, vetenskap, psykologi och problemlösning. Magin – eller potentialen att frigöra energi – ryms i skärningsfälten och där det skaver. I det här arbetet gav jag mig själv utmaningen att jobba i de gränslanden hela vägen, för att se om det kunde bära.

Här är en film som introducerar systemteorin som fält. William Blake, som var uppvuxen i  herrnhutismen, figurerar i filmen med ett citat och där nånstans knöt jag ihop det.

This life’s dim windows of the soul
distorts the heavens from pole to pole
And leads you to believe a lie
When you look with, not through the eye

Sen hann jag precis besöka kyrkorna, låna hem böckerna och gå in i isoleringen. Men det blev ett gemenskapsprojekt.  och så här blev det, om någon är intresserad av att titta på uppsatsen:

Att se igenom ögat, inte med. C-uppsats 2020

HE
Hedvig Ekman, porträtterad av Jonas Dyrcks. Porträttet tillhör Ekmanska släktföreningen och finns i boken ”Släkten Ekman. Handelshuset Ekman & Co:s föregångare” (Arne Munthe 1958).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s